Jyväskylän Munskänkarna on tehnyt vuosien varrella 10 viinimatkaa. Useimmiten matkamme ovat suuntautuneet Euroopan vanhoihin viinimaihin, mutta vuonna 2020 myös Chileen ja Argentiinaan.
Seuramme vuoden 2024 viinimatkan teimme – jo neljännen kerran Ranskaan, tällä kertaa Loiren laaksoon, kuuluisille Sancerren ja Pouilly-Fumén alueille. Matkamme jatkui Vouvrayn, Saumurin, Toursin ja Blois’n alueiden kautta takaisin Pariisiin. Matkanjärjestäjänä oli Unique Travel World, ja matkanjohtajanamme toimi Matti Sievänen Tampereelta.

Ranskan pisimmän joen – Loiren – laakso on pinta-alaltaan suuri viinialue. Loiren laakso on maan suurinta valko- ja kuohuviinien valmistusaluetta. Loiren keskijuoksulla – Centre-Loiren alueilla – valmistuvat Sauvignon Blanc ja Pinot Noir -rypälelajikkeista valmistettavat laatuviinit. Kuuluisimmat kylät siellä ovat Sancerre ja Pouilly-sur-Loire (viimeksi mainitun kuuluisa viini on Pouilly-Fumé).
Toursin kaupungin lähistöllä olevalla Tourainen alueella ja Angersin kaupungin lähellä sijaitsevalla Anjoun alueella valmistetaan Chenin Blanc -rypälelajikkeesta kuivia ja makeita valkoviinejä ja myös kuohuviinejä. Siellä valmistuu myös puna- ja roseeviinejä rypälelajikkeista Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Gamay, Grolleau jne. Parhaat kuivat ja puolikuivat viinit tulevat Vouvrayn, Chinonin, Saumurin, Saumur-Champignyn ja Savennières’n kylistä. Suurina määrinä tuotettavien kuohuviinien alkuperämerkintöjen huippua on Crémant de Loire.
SANCERRE
Saavuimme keskiviikkoiltana suoraan Pariisin koneelta Sancerren alueelle SCEV Domaine Michel Thomas et Fils -viinitilalle, jossa maistelimme erinomaisia sauvignon blanc -viinejä (esim. Sil’ex Sancerre 2022) herkullisten pikkupurtavien kanssa. Sen jälkeen majoituimme kukkulalla sijaitsevaan idylliseen Sancerren kylään, sen Panoramic hotelliin.


Retkemme toisena päivänä lähdimme vierailulle Roger Champault et Fils-tilalle. Saimme tietää, että talon sauvignon blanc Sancerre Les Pierris 2008 viiniä tarjoiltiin Ruotsin kruununprinsessa prinsessa Victorian ja Danielin hääillallisella! Lounaan jälkeen (suositeltava Le Clos du Marechal Sancerren kylässä) matka jatkui viinitastingiin Philippe Raimbaultin viinitilalle. Mieleen jäivät erityisesti ”Pouilly-Fumé Mosaïque” sauvignon blanc, joka tarhat sijaitsevat savi-kalkkikivipitoisessa Kimmeridge-maaperässä, sekä ”Coteaux du Giennois” pinot noir, jonka rinteillä maaperä on syvällä kalkkikivipitoista, mutta pinnalla piikiven ja saven sekoitusta.


LOIREN LAAKSON LINNAT

Halusimme tutustua myös Loiren laakson kulttuurinähtävyyksiin, ja siksi ohjelmassamme olikin kolmantena päivänä vierailu yhdessä kuuluisimmista Loiren linnoista, Château de Chenonceaussa. Ranskan kuninkaat viihtyivät vehreässä Loiren laaksossa, jonne he alkoivat rakennuttaa vapaa-ajan palatsejaan pääosin 1500-luvultä lähtien. Aateliset seurasivat perässä. Nämä Loiren lukuisat palatsit ovatkin kunnianosoituksia renessanssin ja valistuksen aatteille. Yhdessä ne muodostavat Unescon maailmanperintökohteen. Château de Chenonceau häikäisee arkkitehtuurillaan: osa palatsista on rakennettu Cher-joen ylle kaarisillan päälle. Kauniin linnan kuuluisimmat asukkaat olivat molemmat naisia, ja vieläpä kilpailijoita keskenään. Linnan rakennuttaneen Frans I:n poika kuningas Henrik II antoi linnan vuonna 1547 rakastajattarensa Diane de Poitiersin asuttavaksi. Henrikin kuoltua valtaan tuli hänen virallinen vaimonsa, kuningatar Katariina de Medici, joka heitti Dianen saman tien Chenonceaun linnasta ulos ja teki siitä oman palatsinsa.
VOUVRAY, SAUMUR ja BLOIS
Matkamme jatkui Vouvrayn alueen kautta Toursin kaupunkiin, jossa asuimme Château de Belmontissa, hieman keskustan ulkopuolella. Sieltä suuntasimme jo neljäntenä matkapäivänä Saumurin kaupunkiin viinitilavierailulle Château de Targéhen. Viinitalon ansiokas esittelijä loihti uudenlaisen makumaailman: maistelimme eri vuosikertojen Chenin blanc ja Cabernet franc-viinejä. Suosikkejamme oli Les Fresnettes 2018 Chenin Blanc sekä kuohuva AOC Saumur brut blanc (70% Chenin, 30% Cabernet Franc).


Lounaan nautimme Saumurin herkullisessa L’Instinct-ravintolassa (suosittelemme!). Iltapäivillä ehdimme vielä tastingille Domaine de Rochevilleen, joka sijaitsee ihanteellisella Saumur-Champignyn viinialueella. Sen mikroilmasto ja savi-kalkkikivipitoinen tuffimaaperä säilyttää talven ylimääräiset sateet ja pystyy hyödyntäämään ne kuivina kausina. Esimerkkejä tastingin viineistä: AOP La Favorite Crémant de Loire 100 % Chenin, AOP La Dame Saumur blanc, 100 % Chenin, AOP Le Fou du Roi 100 % Cabernet Franc, kaikki palkittuja viinejä kansainvälisissä kilpailuissa.

Lauantain päätösillallisen vietimme Toursissa, Château de Belmont-hotellin ravintolassa. Sunnuntai 6.10. olikin jo lähtöpäivä, mutta matkalla Pariisin-lennolle ehdimme vielä käydä pienellä Vignoble de Tevenot-perhetilalla.
Matkaohjelmamme oli tiivis ja rankkakin kaikkine paikallismatkoineen Loiren laaksossa. Mutta saimme tutustua taas uuden ja erilaisen Ranskan viinialueen tuotteisiin ja tarinoihin.
Kirjoittanut Auli Poutanen