Alexeyn kisafiiliksiä kansallisesta viinikilpailusta

Alexey Schramko Uudeltamaalta kertoo meille omista valmisteluista ja kisafiiliksistään: Viimeiset pari viikkoa ennen kisaa harjoiteltiin paljon sekä Helsingin porukan kanssa että oman seuran huhtikuun tastingissa ja yksin kotona. Apuna kotona toimii vaimo ja lapset, joka ovat jo oppineet miten iskän viinejä tarjotaan hänelle sokkona. Tarkoitus on pitää maisteluharjoituksia  ainakin 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi käyn uudestaan läpi itselleni vaikeat rypäleet: Grüner Veltliner, Garganega, Bordeaux (Merlot vai Cabernet?). 

Lauantaina, kansallisen viinikilpailun aamuna, perinteinen aamulähtö kohti Tamperetta. Ensin ohjelmaan kuului hyvä lounas ja vuosikokous. Lounaan kanssa lasi Grüneria, jota virheellisesti arvaan Rieslingiksi. Onneksi vuosikokouksen aikana tulee paljon asioita, joten tämä pikku lapsus unohtui. 🙂

Tamperelaiset hoitivat järjestelyt erinomaisesti, hyvä tilava paikka keskustassa, monta viinin kaatajaa, jotka hoitivat tehtävänsä moitteettomasti. Paikalla on monta tuttua, mutta näin myös useita uusia kasvoja. Kilpailijoiden määrä on huomattavasti kasvanut viime vuosien aikana. Omastakin alueyhdistyksestä (Uusimaa) ensimmäistä kerta on paikalla kolme paria!

Juuli saapuu perinteisesti hyvin ajoissa. Enää ei ole tarvetta käydä yhdessä läpi miten maistellaan, tämä on jo viides kerta. Ensin kumpikin tekee oman arvion ja muistiinpanot, jonka jälkeen jää aikaa keskustelulle ja tehdä yhteinen päätös. Luotto pariin on vahva. Tiedän, että Juuli on parempi valkoviinien kanssa. Ja näin se käykin: kolmas lasi aiheuttaa suurta vaikeutta, mutta Juuli kuittaa melkein saman tien, että ”Riesling tämä tietenkin on”. Punaiset ovat vähän selkeämpiä, Burgundin Gamay onkin Pinot Noir, mutta saadaan pisteet maasta ja alueesta. Cabernet Sauvignon (vaikka USA:sta eikä Chilestä), Tempranillo ja Nebbiolo tunnistettu, samoin Bordeaux, vaikka Merlot se on eikä Cabernet Sauvignon, kuten meidän paperissa lukee. Kisan päättyessä viinien paljastamisen jälkeen tiedetään, että suhteellisen hyvin meni. Kun kuullaan muiden kilpailijoiden suoritukset päätellään, että ollaan luultavasti 3-5 sijalla. 

Loppujen lopuksi sijoituimme 2. 91 pisteellä ja matka jatkuu kohti kansainvälistä kilpailua syksyllä. Kesällä siis maisteluharjoitukset jatkuvat!