Syksyn 2008 viinimatkamme kohteena oli Espanjan Katalonia. Tukikohtanamme oli Vila des Penedés -niminen pikkukaupunki Barcelonan ja Tarragonan välissä. Viinitilavierailukohteemme yhtä lukuun ottamatta sijaitsivat tässä noin 38.000 asukkaan kaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä.
Torres
Ensimmäinen vierailukohteemme oli Torres, joka lienee suomalaistenkin keskuudessa tunnetuin espanjalainen viinitalo. Torresin perhe on viljellyt viinejä jo yli 300 vuoden ajan. Katalonian lisäksi sillä on tuotantoa myös muualla Espanjassa, Chilessä ja Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Torresin viinejä viedään yli 130 maahan. Yritys valmistaa myös korkealaatuisia brandyja ja liköörejä. Torresin viininvalmistuksessa ekologisuus ja ympäristön kunnioittaminen ovat keskeisiä arvoja. Viinitalo on saanut lukuisia eri tahojen myöntämiä alan palkintoja vuosien varrella. Esimerkiksi vuonna 2006 se on valittu vuoden parhaaksi viinintuottajaksi Euroopassa.
Vierailumme aikana saimme kattavan käsityksen sekä viinin valmistuksesta että Torresin historiasta. Tutustumiskäyntimme alkoi tilan historiasta kertovalla videoesityksellä. Tilan lähiympäristöön tutustuimme junalla matkustaen. Pääsimme tutustumaan mm. ”vuodenaikojen tunneliin”, jossa oli havainnollistettu viinitilan ilmastollinen vuoden kierto. Tunnelissa saattoi kokea, kuulla ja haistaa viinitilan eri vuoden aikojen ilmastolliset muutokset. Vierailumme huipentui tasting-tilaisuuteen Torresin edustusravintolassa, jossa nautimme tasokkaan ja mieleenpainuvan lounaan huolella valittujen viinien kera.
Torresin Mas Rabellin vieraana 23.10.2008 – menu ja osallistujat
Vallformosa
Toinen tutustumiskohteemme oli Vallformosan viinitila. Yritys on perustettu 1860-luvulla ja tänä päivänä siellä viljellään viinejä jo viidennessä sukupolvessa. Vallformosa on moderni tuotantolaitos, jonka rakennukset edustavat tyypillistä Välimeren arkkitehtuuria ympäröivän luonnon keskellä. Vallformosa tarkoittaa kataloniaksi ”kaunis laakso”. Kauneus on myös viinitilan työn filosofia: jos rakastat sitä, mitä teet, löydät myös kauneutta siitä mitä teet.
Asiantuntevan tilan esittelyn ja viinitilakierroksen jälkeen meille järjestettiin neljän viinin tasting. Maistelemamme viinit olivat Vallformosan Sauvignon Blanc (2007), Syrah-Tempranillo (2005), Clos Maset (2003) sekä Claudia de Vallformosa (2007).
Freixenet
Seuraavat vierailukohteemme olivat alueen kaksi suurinta kuohuviinien eli cavan tuottajaa, Freixenet ja Codorníu. Viinitilat sijaitsevat Sant Sadurni d´Anoian kunnassa Penedesin sydämessä.
Ferrer-Salan perheyritys Freixenet on maailman johtava cavan tuottaja. Tila on perustettu vuonna 1861. Se on ainut espanjalainen viiniyritys, joka on rankattu maailman viiniyritysten top ten
-joukkoon. Freixenetin tilalle saapuessamme saimme hyvin hoidetulla piha-alueella ihailla toinen toistaan mukavamman näköisiä autoja, joita kaikkia on käytetty tilan mainosmateriaalissa. Esimerkiksi cava-pullon hahmoon tehty auto näytti varsin menevältä!
Viinitilakierros Freixenetillä oli viety ammattimaisuudessaan huippuun. Tilaisuuden aloitti filmi, joka kertoi tilan historiasta. Sen jälkeen esittelystä vastannut nuori herra otti ryhmämme haltuunsa ja valloitti meidät innostuneella ja asiantuntevalla esityksellään. Viininvalmistusprosessin esittely kulki viinikellarissa huoneesta toiseen, joissa oli havainnollistavia kuvatauluja ja lyhyitä esittelyfilmejä. Saimme esimerkiksi kuulla, kuinka viini käytetään terästankeissa, kuinka siihen lisätään sokeria ja hiivaa, minkä jälkeen se pullotetaan ja varastoidaan viinikellareihin toista käymistä varten. Kellareita Freixenetilla on yli 50 kilometriä, joten juna kulkuneuvonamme kellarin käytävillä oli enemmän kuin tarpeen. Kierroksemme päättyi viinitastingiin herkullisten espanjalaisten suolapalojen kera.
Codorníu
Codorníun perheyrityksellä on valtavan pitkät perinteet. Sen juuret juontavat yli 450 vuoden taakse. Merkittävä vuosiluku myöhemmiltä ajoilta on vuosi 1872, jolloin perhe otti käyttöönsä Champagnen alueelta tuodun viininvalmistusmenetelmän. Ensiaavistuksen laadusta saimme jo pihalla, jossa viinitilan rakennukset, suihkulähteet sekä hyvin hoidetut puut, pensaat ja patiot muodostivat vaikuttavan kokonaisuuden. Viinitilan rakennukset ovat arkkitehtonisesti merkittäviä. Nämä Joseph Puigin ja Gaudin suunnittelemat rakennukset on tehty nimenomaan cavan valmistusta varten ja arkkitehtuurissa on otettu huomioon ympäröivä luonto.
Codorníulla yksi mieleenpainuvimmista paikoista juhlavan aulan ohella oli varmasti tasting-tila, joka toi hakematta mieleen keskiaikaiset linnat. Hämärän salin keskelle oli katettu pitkä puinen pöytä, jonka päällä kimmelsivät viinien maisteluamme varten katetut lasirivistöt korkeiden kynttelikköjen valossa. Kuten Freixenetillä myös Codornuílla oli kymmeniä kilometrejä maanalaisia kellareita, joten taas pääsimme junamatkalle ihailemaan viinien maanalaista maailmaa.
Raimat
Tutustumiskohteistamme viimeinen oli Raimatin tila, ainoa kohteistamme, joka ei ollut tukikohtanamme pitämämme kaupungin välittömässä läheisyydessä vaan vajaan kolmen tunnin bussimatkan päässä. Tilan omistaa Codorníun viineistä tunnettu Raventosin perhe. Raventos etsi 1900-luvun alussa sopivaa maata viinien tuotannolle ja löysi sen ”keskeltä ei mitään”. Tähän erittäin karuun maaperään sopivat rypälelajikkeet on löydetty vuosien kokeilujen tuloksena. Tällä hetkellä Raimatin tilalla on keskeinen rooli kokeilu- ja tutkimustilana konserniyhtiön tilojen joukossa. Täälläkin tilalla olevat rakennukset kiinnittivät huomiota. Gaudin aikalainen on suunnitellut tilan päärakennuksen, joten sen muotokieli oli hyvin samankaltainen. Tilalla kiertelyn päätteeksi meille järjestettiin vaikuttavassa avaran valkoisessa tasting-tilassa kuuden konserniin kuuluvan tilan tuottaman viinin sokkotasting. Ryhmämme arvioi parhaaksi – yllätys yllätys – Raimatin punaviinin.
Summa summarum
Kaikki tutustumiskohteemme Kataloniassa edustivat niin pitkälle vietyä viinien suurtuotantoa, että niitä voitaneen hyvin kuvata ”viinitehtaiksi”. Kaikki kohteemme olivat myös perheyrityksiä, joilla on enemmän tai vähemmän pitkät perinteet. Vielä on mainittava espanjalainen gastronomia, jonka
taidonnäytteisiin ja toinen toistaan herkullisempiin makuelämyksiin pääsimme tutustumaan matkan aikana ylenpalttisen runsaasti – tietenkin espanjalaisten viinien kera. Matkanjälkeinen viikko taisi koko seurueeltamme mennä dieetin merkeissä!
Kauniit maisemat, mukava matkaseura ja Freixenet-kuohuviinitalon esittely jäivät matkasta mieleenpainuvimpina asioina Päivi Riuttamäelle. ”Oli hienoa nähdä, miten tämä Freixenetin ”kiiltokuvapoika” oli niin innostunut työstään. Myös Torresin mammuttimainen tuotanto herätti ihmetystä ja heidän tarjoamansa upea päivällinen tastingin kera oli kerrassaan ihastuttava”, Päivi jatkaa.
Viinimatkan ensikertalaisen Seija Ryynäsen mielestä matkaohjelma oli ehkä liiankin tiivis, mutta mielenkiintoinen. ”Sain matkalta viinikärpäsen pureman ja haluan ehdottomasti oppia viineistä enemmän ja perusteellisesti. Kun matkasta oli kulunut pari päivää ja olin ehtinyt sulatella kaikkea, mitä olin nähnyt ja kokenut, tulin vakuuttuneeksi, että ilman muuta myös seuraavalle matkalle mukaan! Matka jätti miellyttävän ja viipyilevän jälkimaun” hän kertoo. Seija järjesti koko ryhmällemme myös ylimääräisen ohjelmanumeron Torresilla onnistuessaan lukittautumaan edustustilan käymälään siten, että ulospääsy oli mahdollinen vain ylhäällä olevan ikkunan kautta viinitalon huoltomiehen avustuksella!
Koko seurueemme haluaa lausua vielä kerran suuret kiitokset Samulille, Carmenille ja Joachimille erinomaisista ja paljon työtä vaatineista matkan järjestelyistä. Jäämme odottelemaan jo seuraavaa matkaa…
Jyväskylän Munskänkarna / © Maija-Liisa Siitari