Syyskuu 2019: Punaisista rypäleistä tehdyt valkoviinit

Syyskausi aloitettiin 19.9.2019 Osuuspankin kerhotilassa teemalla ”Punaisista valkoista”. Mukaan oli ilmoittautunut 30 henkilöä, joista pari joutui jäämään pois yllättävän esteen vuoksi.

Auli avasi kauden Laurent Lequart Blanc de Noirs Brut Nature -samppanjalla, joka oli valittu illan teemaan. Tämä Pinot Noir -samppanja on pienen tuottajan pitkään pullossa kypsytetty voimakkaan paahteinen ja maukas samppanja. Se oli hyvä esimerkki illan teemaan sekä hinta/laatusuhteeltaan erittäin hyvä tuote. Auli jakoi diplomit eri viinikoulutusten onnistuneista suorituksista ja kertoi tulevista matkasuunnitelmista.

Tastingin aluksi tutustuttiin syvällisemmin valko- ja punaviinin valmistuksen eroavuuksiin, joista merkittävimmät ovat hellävarainen rypäleiden puristus ja viileä käymislämpötila. Valkoviineissä tavoitellaan raikkautta ja hedelmäisyyttä ja siksi oli mielenkiintoista tutkiskella, miten ne  tavoitetaan, kun kyseessä on normaalisti punaviiniin käytetyt rypäleet.

Maistellut viinit :

  • Raimat El Silenci del Moli Blanc de Noirs 2018, Espanja, Catalonia, rypäle Grenache
  • Anselmann Cabernet Sauvignon Blanc de Noir 2018, Saksa, Pfalts, rypäle Cabernet Sauvignon
  • Topf (W) Zweigelt Strass im Strassertal 2018, Itävalta, Kamptal, rypäle Zweigelt
  • Kreutzberg Blanc de Noirs 2017, Saksa, Ahr, rypäle Spätburgunder (Pinot Noir)
  • Moser XV Helan Mountain Cabernet Sauvignon Blanc de Noir, Kiina, Ninxia, rypäle Cabernet Sauvignon

Raimat oli vaatimaton hedelmäisyyden suhteen, kun sen sijaan saksalaiset Anselmann ja Kreutzberg olivat aromaattisia ja maukkaita ja saivatkin suurimmat suosiot. Tämä ja myös Alkossa olevat vastaavat viinit osoittavat että Saksassa tällaisen viinin tuotantoon on panostettu. Kreutzberg sai melko ylivoimaisen suosion eli se on todella herkullinen ja monipuolinen valkoviini. Kiinalainen Moser ei sykähdyttänyt ja tuntui monien mielestä jopa tympeältä. Kypsän tuntuisessa viinissä oli sherrymäisiä piirteitä viitaten hiivasakan päällä kypsytykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *