Helmikuun tasting: ruoka ja viini -ilta 18.2.2016

Tämän vuoden ruoka ja viini -tilaisuus järjestettiin 18.2.2016 Kristillisen koulun kotitalousluokassa. Mukana oli 15 jäsentä, joista 11 osallistui myös yhteisen illallisen valmistamiseen. Valmistimme kolmen ruokalajin menun keittiömestari Leena Pölkin johdattelemana. Leena oli myös suunnitellut menun, jossa pääruoan raaka-aineeksi oli sovittu karitsa.

Menu

Briejuustokeittoa savulammastwistillä, siemenleipää
***
Karitsaa à la Bourguignonne (pinot noir punaviiniä, valkosipulia, yrttejä, possun savukylkeä/pekonia, sipulia…)
Paahdettua karitsan ulkoseläkettä, rosmariini-perunakakkua, juuresmosaiikki, tummaa kahvikastiketta ja kermaista kanttarellimuhennosta
***
Crème brûlee ja pikantisti marinoituja marjoja (mustapippuri, appelsiini, basilika…)

Alkuruoan viiniksi Olli oli valinnut chileläisen Leyda Lot 4 Sauvignon Blanc -valkoviinin ja Nobletza Medium Dry -sherryn. Leydan Lot 4 on erittäin hapokas ja herkullinen viini, jonka makumaailma osui hyvin valkohomejuustokeiton kanssa ja runsas hapokkuus tuntui hyvältä. Toisenlaisen ruoan kanssa näin reilu hapokkuus voi olla jopa haasteellinen. Sherry ei saanut yhtä varauksetonta kannatusta kuin Sauvignon Blanc -viini, vaikkakin se on perinteinen keiton yhteydessä käytetty juoma.

Pääruoan kanssa maisteltiin neljää eri punaviiniä :

  • Rosemount Shiraz
  • Nugan Estate Durif
  • Tiempo Briego
  • Gigondas L´Hallali Grande Reserve

Mielipiteet kunkin viinin sopivuudesta pääruoan kanssa erosivat kahden pöydän kesken. Toisessa pöydässä Shiraz tuntui olevan suosituin, kun taas toisessa pöydässä rhônelainen L´Hallali Grande Reserve, jossa päärypäle on grenache. Durif-rypäleestä tehty australialainen viini oli kaikkien mielestä todella herkullinen, mutta ei ihan istunut ruoan tyyliin. Myöskään Tiempo Briego Ribeira del Duerosta rotevuudestaan huolimatta ei oikein istunut herkullisiin ruoan kypsiin ja kermaisiin makuihin. Tiempo Briego on ehkä sopivampi voimakkaamman ja paistetun lihan kyytipoikana kuin herkän karitsan kanssa.

Jälkiruoka oli todella herkullinen Crème brûlee ihanien marinoitujen marjojen kera. Viininä oli Torresin Muscat Oro, joka pärjäsi ihan hyvin.

-Olli Kokkonen-

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *