Syyskuun 2017 tasting: Loiren viinit

Syyskausi 2017 avattiin 18.9.2017 Figaro Winebistrossa tutustumalla Loiren viinialueeseen ja sen viineihin. Mukaan oli ilmoittautunut 27 osallistujaa.

Ilta aloitettiin toivottamalla tervetulleeksi uusia jäseniä ja Sepon ja Sinikan kauniilla huomionosoituksella allekirjoittaneelle, kun julkistettiin muidenkin tietoon se, että keväällä läpäisin 2-tason käytännön kokeen.

Tastingin aluksi Mikko Paananen tarjosi meidän maistettavaksi pienen Penedesin alueen tuottajan Cavaa. Tätä ja muita viinejä on mahdollisuus hankkia Mikon kautta. Cava oli eksoottisen hedelmäistä ja tasapainoista.

Varsinainen illan teema oli Loire, joka on Ranskassa suuri viinintuotantoalue: alueella tuotetaan n. 4 miljoonaa hehtolitraa hyvin erilaisia viinejä. Heikki Puolakka oli valmistellut todella monipuolisen esityksen alueesta ja sen viineistä, joka allekirjoittaneella oli ilo esittää. Esitys on tämän tekstin lopussa.

Illan aikana käytiin läpi ensin alueen ilmastoa ja varsinkin maaperää, jonka Kimmeridge-alue on maineikas laatuviinien ansiosta. Käytiin läpi myös Loiren alueella viljeltäviä rypäleitä kuten Sancerren ja Pouilly-Fume’n Sauvignon Blanc, Pays Nantesin Melon de Borgogne, Tourainen Chenin Blanc ja Chinonin Cabernet Franc. Kaikkien näiden alueiden viinejä myös maisteltiin ja arvioitiin.

Ensin maisteltiin Morin Crèmant de Loire Rose Brut -kuohuviiniä Cabernet Franc -rypäleestä. Cremant de Loire on oma koko Loiren alueen käsittävä AOP-luokka. Raikas kesäisen marjainen viini on sopiva piknik-koriin mukaan, kun pullon mukana saa kätevän jäähdytyspussinkin.

Vouvreyn maineikkaalta alueelta maisteltiin Damien Pinon Chenin Blanc -rypäleistä tehtyä viiniä, joka oli mukavasti kypsynyt moniulotteinen makuelämys. Vouvreyn Chenin Blanc viinit ovat maailman arvostetuimmat ko. rypäleestä valmistetut viinit ja kestävät hyvinä pitemmänkin varastoinnin.

Sitten oli vuorossa Melon de Borgogne -rypäleestä tehty La Sancive Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie – viini, joka on siis hiivasakan päällä kypsytetty. Sur Lie -kypsytyksellä on tavoitteena saada lisäaromia muutoin vaatimattomaan viiniin. Tämä viini ei kuitenkaan ihmeemmin säväyttänyt, mutta paikalliset suosivat sitä äyriäisten ja simpukoiden kaveriksi.

Kaksi seuraavaa viiniä olivat Sauvignon Blanc -rypäleestä tehdyt Domaine Franck Millet Sancerre ja Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge. Molemmissa herkullisissa viiineissä maistuivat herukanlehti, raparperi, karviainen ja puutarhan rehevät yrtit. Näiden kahden viinin kesken mielipiteet paremmuudesta jakaantuivat tasaisesti ja saivat illan parhaat arviot.

Viimeisenä maistelimme ainoan punaviinin Cabernet Franc rypäleestä tehdyn Les Charmes Chinon, joka on muheva viini Chinonin alueelta. Cabernet Franc -viinit ovat marjaisia, maanläheisiä aromeja sisältäviä viinejä, joiden tanniinisuus on maltillinen.

Kokonaisuutena Loiren alueeseen tutustuminen oli kiinnostava. Keskustelu oli vivahteikasta ja uusien elämysten sävyttämää.

– Teksti: Olli Kokkonen –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *