Jäsentiedote 3/2024

Vierailulla Munskänkarnan pääkonttorilla

Teimme Suomen Munskan hallituksen voimin 18.6. vierailun Munskänkarna järjestön pääkonttoriin Tukholmaan. Puheenjohtaja Mats Lindelöw ja toimistopäällikkö Angelique Pehrson isännöivät ja emännöivät meitä. Toimisto on Globen hallin kupeessa, laivamatkan ja pienen taksiväännön jälkeen pääsimme perille lähes ajoissa.

Munskalla on Suomen lisäksi n. 180 alueyhdistystä ja n. 30 000 jäsentä. Tavoitteena on kasvattaa jäsenmäärä 50 000:een ja käynnistää toiminta Norjassa ja Tanskassa. Suurimmat haasteet samat kuin meilläkin. Jäsenistö vanhenee kaikkialla, nuoria saatava mukaan. Munskan tunnettuus on huono, vaikkakin maine on hyvä sekä jäsenistön että ammattilaisten keskuudessa. Koulutusmateriaalien kehittämiseen pannaan paljon panosta sekä perustasolla että 2- ja 3- tasolla. Käännöstyö suomeksi jää meidän harteillemme. Keskusteltiin myös siitä, että miten saataisiin 2- ja 3-tasojen suoritusten arvostusta parannettua julkisuudessa. Pitäisikö Munskan myöntää sommelierin nimikkeet suorittaneille? 

Kaiken kaikkiaan hyvä tapaaminen, joka edelleen tiivistää yhteistyötä emojärjestön kanssa ja yhteinen laivamatka tarjosi hyvän tilaisuuden maistella monia pikkulasillisia hyviä viinejä Bon Vivantin viinibaarissa.


Viinivinkkejä Tukholmasta

Mats antoi listan Tukholman viinibaareista, joista hän itse tykkää. Jos siis käyt kesäretkellä länsinaapurissa, niin ota tästä vinkki haltuun: 

Cork wine bar, Old Town https://corkvinbar.se/
Portuguese wines and Portuguese owner. Small place, make a reservation.

Combo wine bar, Odengatan https://combovinbaren.com/
Small place with good food and lots of wines on the glass

Bar Ninja wine bar, Södermalm https://www.instagram.com/ninja_bar_/
Hip and young, with good wines and snacks food

Kungsholmens wine bar, Fleminggatan https://www.kungsholmensvinbar.se/
Good selection, friendly

Amfora, Georgian wine bar https://vinbaren111.se/
Almost exclusively wines from Georgia, many in qvevri amphoras

Garage del Gusto, Italian restaurant near Odenplan https://www.garagedelgusto.com/
Very good wine selection and enthusiastic owner

Leijontornet, and its sister restaurants in the same block, Old Town https://start.leijontornet.se/
Enthusiastic owner Daniel Crespi runs 3-4 restaurants in the same building. Very good wines and reasonably priced. Vingården is their summer bistro in the courtyard, under glass roof.

Lue Alexeyn kirjoittama juttu viinikilpailusta

Käy lukemassa nettisivuiltamme(edellinen postaus) Alexeyn juttu viinikilpailuun valmistautumisesta ja kisafiiliksistä! https://munskankarna.org/tiedotteet/alexeyn-kisafiiliksia-kansallisesta-viinikilpailusta/

2-tason tulokset ja saamamme info viipymisestä

Tänä vuonna 2-tason suorittaneita on hieno määrä, onnittelut kaikille! 

Hämeenlinna: Riitta Kuuliala, Riikka Happonen, Merja Laksola, Petteri Pulkkinen 
Jyväskylä: Sinikka Pihlaja
Lahti: Hannu Niittymaa
Oulu: Anne Siira, Veli-Pekka Karhu, Sini Pihlajakoski
Turku: Tiina Heikkilä, Jouko Heikkilä
Uusimaa: Katja Alaviitala

2-tason kokeen järjesti tänä vuonna 7 jäsenyhdistystä, joista teoriaan osallistui 26 kokelasta ja käytäntöön 30.

Kattojärjestöllä oli ongelmia it-järjestelmän kanssa ja sen takia 500 2-tason koesuoritusta täytyi käsitellä manuaalisesti. Tulokset viivästyivät pahemman kerran tänä vuonna, pahoittelut.

Rypälekurssi etäkoulutuksena syksyllä 2024

Rypälekurssin etäkoulutuksesta kiinnostuneita jäsenyhdistyksiä pyydetään ottamaan yhteyttä koulutusvastaaviin viimeistään elokuun aikana. Kurssi alkaa lokakuun puolivälissä ja pyritään viemään loppuun ennen joulua. Iltaisin pidettäviä, noin puolitoista tuntia kestäviä, kurssikertoja tulee olemaan kuusi.

Suomen Munskänkarna koordinoi kansallisen aikataulun ja pitää koulutuksen. Jäsenyhdistys vastaa audioyhteydellisen kurssipaikan järjestämisestä, kouluttajien valitsemien viinien hankkimisesta ja muusta paikallisesta operoinnista. Haluttaessa kurssin maistelut voidaan järjestää myös puolikkailla pulloilla, jolloin mukaan voi liittyä pienemmälläkin ryhmällä. Koulutus on jäsenyhdistyksille ilmainen, mutta he toki vastaavat omista viini- ja tilakuluistaan.

Aluejärjestöille pyyntö yhdestä jutusta vuodessa 

Nyt olisi aika lähettää keskusmunskan sähköpostiin (munskafinland@gmail.com) valmiita juttuja aluejärjestöjen toiminnasta. Mieluiten kuvineen. Tarkoituksena on käyttää materiaalia nettisivujemme sisällön virkistämiseen, kuten vuosikokouksessa puhuttiin.

Juttujen aiheet ovat vapaita. Esimerkiksi kertomukset järjestetyistä tastingeistä, opintopiireistä, viinimatkoista tai paikallisten ravintoloiden viinitarjonnasta olisivat mielenkiintoista luettavaa. Odotamme jokaiselta alueyhdistykseltä vähintään yhtä juttua tänä vuonna. 

Alkukesän terveiset Oulun Munskalta

Vuosi 2024 on lähtenyt Oulun suunnalla kivasti käyntiin: Tastingeja on kuukausittain; järjestäjinä jäsenemme ja aika ajoin saamme ulkopuolisia vierailijoita myös pitäjiksi. Mielenkiintoisimpia kevään tapahtumia oli vierailu Tornion Munskalle (kiitokset Tornio!). He järjestivät meille upean kokonaisuuden: Keväisenä iltana nautimme ruotsalaisia (totta!) viinejä Taidemuseo Aineen upeissa tiloissa, ja pikku suupalat olivat myös vailla vertaansa.  Kun kerran rajalle pääsimme, bussimme kurvasi tietenkin Haparanda Systembolagetiin: Useat olivat tehneet jopa ennakkotilauksen, ja Vappu-juomat tulivat mukavasti samalla hankittua. Ohessa muutama kuva matkastamme.

Jäseniä meillä on mukavasti n. 60. Määrä on lisääntymään päin, kiitokset jäsenille että viette tietoa yhdistyksestä eteenpäin. Olemme aktiivisesti MyClub-järjestelmässä (Jäsentiedot, Tilaisuuksien kutsut, Laskutus, Viestintä). MyClubista on pelkästään hyvää sanottavaa – kannustamme yhdistyksiä pikkuhiljaa ottamaan rohkeasti MyClub-systeemiä käyttöön, askel kerrallaan!

Jos kesällä poikkeatte Oulun seudulla, niin tässä muutamia mukavia alueemme Viinibaareja kokeiltavaksi:
Viinibaari Vox  https://www.viinibaarivox.fi/
Viinibaari Kurkela  https://www.ostroferia.com/winebarkurkela
Kahvila, Viinibaari ja Ravintola Puistola  https://ravintolapuistola.fi/
Viinibaari Vine Barn Liminka https://www.winebarnliminka.com/fi/