Tastingit 2011

Pikkujouluillallinen Figarossa 9.12.2011

Vuoden toimintamme huipentui Jyväskylän Munskänkarnan osalta pikkujouluillalliseen Figarossa.

Pikkujouluilllallisen tervetuliaisjuomana oli alkoholiton glögi, josta yritimme tunnistaa mistä glögi oli valmistettu.

Alku- ja pääruuan kanssa nautimme kahta erilaista viiniä seuraavista:

Valkoviinit
John topf Grüner Veltliner Strassertal, Eric Louis Sancerre Blanc
Columbia Winery Small Lot Riesling

Punaviinit
Gracia Reserva Lo Mejor , Chateau Musar Jeune , Cosme Palacio Tempranillo
Stephane Brocard Bourgogne Pinot Noir

Jälkiruokaviini: Huxelrebe Auslese Bio Lorenz (luomuviini.)

Pikkujoulumenu (pdf 248 KB)

Tasting 8 – 14.11.2011

Marraskuun pimenevässä illassa tutustuimme Argentiinan laatuviinien tuottajiin ja heidän viineihinsä. Aiheeseen meidät vei Heikki ja Marjatta Puolakka sekä Olli Kokkonen.

Tasting 7 – 13.10.2011

Tastingin aiheena oli Itävallan viinit. Alustajina Kristian Raitasalo ja Nappe Andler, Winehouse.

Paikka: Makumaa

Tasting 6 – 26.9.2011

Syyskuun illassa kuulimme kestävän kehityksen viiniviljelystä: luomuviinituotannosta, reilunkaupan toiminnasta ja siitä miten eräät viinitilat ottavat huomioon hiilijalanjäljen. Asiantuntijana oli Teemu Kuusisto Winestate Oy:stä.

Maistelimme seuraavia viinejä:
Valkoiset
Cono Sur Organic Chardonnay, Chile (luomuviini, Alko,tilausvalikoima)
Torres Nerola Blanco Organic, Espanja (luomuviini, Alko, tilausvalikoima)

Punaiset
Cono Sur Organic Pinot Noir, Chile (luomuviini, Carbon Neutral, Alko, tilausvalikoima)
Gerard Bertrand B:Bon Cabernet Sauvignon-Merlot, Ranska (luomu, Alko)Torres Nerola Tinto, Organic, Espanja (luomu, Alko, tilausvalikoima)
Torres Santa Digna (Fair For Life, Alko)

Tasting 5 – kevätillallinen 27.5.2011

Perinteinen kevätillallinen nautittiin Päijänteen rannalla Korpilahdella Korpilassa. Herkullisen menun suunnitteli keittiömestari, restonomi Arto Hakanen, Fazer Food Servicestä.

Kevätillallisen menu (pdf 106 KB)

Tasting 4 – 19.4.2011

Tastingissa tutustuttiin tummiin rypäleisiin.

Tasting 3 – 21.3.2011

Tastingissa tutustuttiin vaaleisiin rypäleisiin. Illan aikana maisteltiin Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc ja Gewürztraminer -rypäleistä tehtyjä viinejä.

Tasting 2 – 15.2.2011

Helmikuun tasting järjestettiin ravintola Pöllöwaarissa. Tilaisuuden alustuksen piti Marko Timonen joka esitteli meille Chilen viininviljelyolosuhteita ja Concha Y Toron perinteikästä viininvalmistuksen historia ja nykypäivää. Concha Y Toro sponsoroi mm. Manchester United jalkapalloseuraa ja on Chilen suurimpia tuottajia. Concha Y Torolla on myös tuotantoa Argentiinassa.

Tasting 1 – 17.1.2011

Vuoden ensimmäisessä illassa saimme tutustua Sisilian ja Sardinian viineihin. Tapio Mesikämmen, Enoteca Fennia, kertoi Sisilian ja Sardinian viinin valmistuksen historiaa ja olosuhteita.

Sisilia on ilmaston, auringonvalon ja maaperän kannalta ihanteellinen paikka viinin tuotantoon. Sardinia on sijaintinsa takia saanut paljon vaikutteita myös Espanjan suunnalta ja nämä kaksi saarta ovatkin itse asiassa hyvin erilaisia viinikulttuuriltaan. Sisiliassa on 1990-luvulta lähtien panostettu paljon uuteen tekniikkaan ja sinne on istutettu myös paljon kansainvälisiä lajikkeita kuten Syrah ja Chardonnay. Sardiniassa sen sijaan luotetaan paikallisiin lajikkeisiin ja vaalitaan perinteitä. Myös lukuisat lammaslaumat saarilla osallistuvat viinien aromimaailman monipuolistamiseen kuljettaessaan vuorilta syömiään yrttejä lannoitteeksi viinitarhoille.

Viinit edustivat hyvin paikallista laatua ja olivat kaikki mielenkiintoisia. Jotkut viineistä kuten Sisilialainen Angimbe, jossa paikallinen Insolia-rypäle hallitsevana ja Scialo Nero dÀvola/Syrah saivat ihastuneita arvioita. Lopuksi maisteltiin italialaista ja ranskalaista juustoa punaviinien kanssa.

Enoteca Fennia on Saksassa rekisteröity italialaisten viinien nettimyyntiyritys. Verot hoitaa Tapio Mesikämmen suomen verottajalle, joten kaupankäynti on laillista ja turvallista. Keskustelimme myös erilaisista mahdollisuuksista hankkia viinejä yhteisostoina, jolloin rahtikustannukset halpenevat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *