Lokakuun tasting 20.10.2014

Lokakuussa jatkoimme vielä Bordeaux-teemaa, mutta nyt vertikaalitastingin tapaan. Tampereen Munskänkarnan puheenjohtaja ja viiniagentti Matti Sievänen piti meille mielenkiintoisen luennon ja tastingin Makumaassa.

Viinit olivat Medoc’n alueelta Château Moulin Blanchon tilalta, joka sijaitsee lähellä St Estephen kaupunkia. Matti kertoi aluksi perustietoja viinitilasta. Tila on perheyritys, jolla on 84 ha viinitarhoja. Rypälelajikkeista 50 % on Merlota ja 50 % Cabernet Sauvignon köynnöksiä. Perinteistä Pauilliac-tyylistä viiniä tuotetaan keskimäärin n. 100.000 pulloa vuodessa. Tilalla on Cru Bourgeois -laatuluokka ja osa tarhoista on AOC Saint-Estèphen alueella.

Maistelimme viinien vuosikerrat 2005, 2006, 2007, 2008 , 2009 ja 2010. Viinit ovat siis periaatteessa samanlaisia 50/50 Merlot-Cabernet Sauvignon sekoituksia joka vuosi, mutta viljelyvuosien sääolosuhteet ovat olleet hyvinkin erilaiset. Matti selosti perusteellisesti kunkin vuoden kasvu- ja sadonkorjuuolosuhteet ja mitä merkitystä niillä mahdollisesti on ollut viinin laatuun ja luonteeseen.

Maistelimme kaikki viinit sokkona (Matti myös) eli emme tienneet, mikä vuosikerta missäkin lasissa oli. Arvioimme kunkin viinin vuosikerran ja ominaisuudet, jonka jälkeen viini kerrallaan tarkistimme kuka osui oikeaan arviossaan.

Aika moni osasi arvioida jonkun viinin kohdalla oikean vuosikerran. Viinin väri saattoi kuitenkin johtaa harhaan eli vanhin viini ei välttämättä selvinnyt sillä perusteella. Kaikki maisteltavat viinit olivat vielä suhteellisen nuoria ja tanniinisia. Maistelutilaisuus oli mielenkiintoinen ja opettavainen!
-Olli Kokkonen-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *