Syyskauden avasimme Figaro Winebistrossa. Illan teemaksi oli valittu Bordeaux , jonne suuntaamme 1.10.2014 alkavalla viinimatkallamme. Näin saimme jo etukäteen tietoa alueen viininviljelystä ja rypäleistä. Tilaisuus oli samalla myös osa tänä syksynä toteutettavaa 2-tason kurssia.
Helena Rantasuo perehdytti meidät aluksi Bordeaux´n viintuotannon historiaan. Bordeaux’n kaupungista on Gironden lahden välityksellä yhteys Atlantille, josta kauppalaivat ovat voineet kuljettaa viiniä meriteitse Englantiin ja Yhdysvaltoihin samoin kuin muuallekin maailmalle. Näin Bordeaux on jo kauan ollut ja on edelleen merkittävä viinikaupan keskus. Viinin valmistukseksella on pitkät perinteet ja se näkyy tänäkin päivänä kauniina viinitarhoina komeine linnoineeen ja laadukkaine ja monesti myös kalliine viineineen.
Maistelimme seuraavat viinit:
- Château Larrivet Haut-Brion, AC Pessac-Léognan
- Pierredon 2011, Maison Sichel, AC Bordeaux Supérieur
- Goulee by Cos d’Estournel, AC Medoc
- Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac, AC Saint-Emilion Grand Cru
- Château de Rayne Vigneau 2009, AC Sauternes, 1er Grand Cru Classé
Château Larrivet Haut-Brion -valkoviini oli todella maukas ja laadukas ja antoi käsityksen siitä, mitä valkoinen Bordeaux-viini parhaimmillaan on. Punaviineistä erottui selvästi edukseen St Estephen lähellä olevasta Cos d’Estournel -nimiseltä huipputilalta Coulee 2010. Punaviini on tyypillinen Medoc-alueen viini, jonka valmistuksessa on käytetty 80 % Cabernet Sauvignon ja 20 % Merlot-rypäleitä. Puhdas Merlot-viini Château Grand Barrail Lamarzelle Figeac, Grand Gru, Saint Emilionin alueelta ei tällä kertaa hurmannut silkkisellä olemuksellaan.
Helena onnistui taas kerran saaman aikaan opettavaisen illan, jossa keskustelu ja mielipiteet vilkkaasti sorisivat.
Illan päätteeksi valitsimme seuramme uudeksi sihteeriksi Sinikka Pihlajan. Onnea Sinikalle uuteen pestiin. Johannan siirryttyä työn perässä Tampereelle monet kiitokset hänelle hyvin hoidetusta sihteerin työstä.