Vuoden 2019 tastingit käynnistimme , jossa Helena Rantasuo johdatteli teemaan Chilen ja Argentiinan Carmenere- ja Malbec-viinit.
Chilen ja Argentiinan viinivalikoimat Alkossa (syksy 2018, vertailuna v. 1999)
Chile: n. 327 chileläistä viiniä, joista 190 punaviiniä ja 107 valkoviiniä, joitakin rosee- ja kuohuviinejä (Vuoden 1999 Viinistä Viiniin –kirjassa 17 punaviiniä ja 16 valkoviiniä)
Argentiina: n. 150 argentiinalaista viiniä, joista 118 punaviiniä, 27 valkoviiniä ja joitakin rosee- ja kuohuviinejä (Vuoden 1999 Viinistä Viiniin –kirjassa 14 punaviiniä, 3 valkoviiniä)
Taustaa Etelä-Amerikan viinituotannolle
Espanjalaiset ja portugalilaiset valloittajat ja lähetyssaarnaajat istuttivat viiniköynnöksiä valloittaessaan uusia maita jo n. 1400 -luvun lopulla. Nykyisen viinin viljelyn käynnistymiseen 1900 -luvun alussa on vaikuttanut kaksi tekijää: Espanjan imperiumin romahtaminen ja sosiaalisen epävakauden ajat Euroopassa; nämä tapahtumat johtivat muuttovirtaan. Portugalilaiset, espanjalaiset ja italialaiset uudisasukkaat asettuivat 1800-1900 taitteessa Etelä-Amerikkaan, viiniköynnökset mukanaan. Varsinainen viiniviljely alkoi.
Chilen viinialueet
Neljä pääaluetta: Coquimbo Region, Aconcagua Region, Central Valley, Southern Region. Lisäksi useita ala-alueita. Viiniköynnökset tuotiin Euroopasta ennen Phylloxera –epidemiaa – köynnökset ovat ”terveimpiä” koko viinimaailmassa.
Chilen tärkeimmät rypälelajikkeet
- tummat lajikkeet: Cabernet Sauvignon; Merlot, Carmenère, Syrah, Pinot Noir, Pais
- vaaleat lajikkeet: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Viognier, Gewurztraminer
- Carmenère
Aromien luonne: tummat marjat, pippuria, karhunvatukka, punapippuri. Ikääntyessä kasvimaisuutta, nahkaa. Carmenère vaatii lämpimän kasvupaikan, kypsyy myöhään ja on erittäin syvän värinen, sinisen musteen sävyjä
Listán Prieto on kestävä, hyvin tummakuorinen lajike (Prieto=tumma). Se on kotoisin Espanjan Castilla-La Manchan alueelta. Listán -nimen etymologia tuntematon. Se kulkeutui n. 1540 lähetyssaarnaajien mukana Meksikoon Mission –nimisenä. Pais oli tärkeä rypäle Chilessä kunnes kv-lajikkeet rantautuivat ja sivuuttivat sen. Nyt modernilla tekniikalla saadaan punaisten marjojen aromisia, iän myötä silkkisiä punaviinejä.
Argentiinan viinialueet
Tuotanto on keskittynyt Mendozaan (yli 75 % tuotannosta) ja San Juaniin. Vain Mendozassa viineillä on luokitus: viisi aluetta ja useita alaryhmityksiä, parhaat viinit ovat Malbec’eja: tuhteja, mausteisia, tummia. San Juan, jossa vallitsee kuumempi ilmasto, on toiseksi tärkein (15 % tuotannosta). Shiraz menestyy siellä myös.
Muita viinialueita ovat Salta ja Cafayette pohjoisessa, joissa on maailman korkeimmat kaupalliset viinitarhat (1700 – 3000 m), sieltä saadaan aromaattisia Torrontés-valkoviinejä. Eteläisin alue Rio Negro tuottaa Malbeceja, mutta myös valkoviinejä. Neuquen on uusin alue: ensimmäiset viinit v. 2003, Pinot Noir ja Malbec.
Rypälelajikkeet
Tärkeimmät tumma Malbec ja vaalea Torrontés. Malbec tuottaa täyteläisiä, tummien marjojen aromisia punaviinejä; Torrontés kuivia ja aromaattisia valkoviinejä. Muita lajikkeita ovat Bonarda, Barbera ja Sangiovese (Italiasta), Tempranillo (Espanjasta), Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Chardonnay ja Viognier
Tuotiin Bordeaux’sta v. 1850. Se tuottaa eri tyylisiä viinejä eri ilmastoissa: alempien rinteiden Malbecit täyteläisempiä, korkeimmilta rinteiltä hieman elegantimpia, raikkaita ja jopa kukkaisia aromeja vivahtavia viinejä. Euroopassa Malbecilla on synonyymeja: Alsacessa Auxerrois, Bordeaux’ssa Cot tai Pressac. Sitä viljellään mm. Etelä-Ranskan Cahors’issa. Hyvin tummia viinejä. Malbec on altis homeelle (mal=huono) ja hallanarka, mutta sopii hyvin tammikypsytykseen.
Aromien luonne: tummat marjat, makeat mausteet (karhunvatukka, luumu, neilikka, pippuri). Malbec ikääntyy hyvin. Ikääntyessä niistä löytyy nahkaa, suklaata.
Aromaattinen, keskitäyteläinen. Siinä on kohtalainen hapokkuus ja runsaasti alkoholia. Aromien luonne: kukkainen/hedelmäinen, parfyymi, rypäle, persikka
Maistellut viinit:
- Torres Estelado Organic Extra Brut, Miguel Torres Chile, Maule Valley. Rypälelajike: Pais
- Mayu Reserva Carménère 2015, Valle De Elqui
- Morande Gran Reserva Carménère 2014, Maipo Valley
- Norton Barrel Select Malbec 2018, Mendoza
- Kaiken Ultra Malbec 2016, Mendoza
- Trapiche Terroir Series Finca Coletto Malbec 2014
Miguel Torres aloitti viinien valmistuksen Chilessä vuonna 1979. Hän oli ensimmäinen Chileen sijoittanut eurooppalainen tuottaja ja toi mukanaan modernin viininvalmistuksen menetelmät. Tänä päivänä Torresin talo Curicossa tunnetaan erityisesti eettisen kaupan projekteistaan.
Miguel Torres Chilen suurin tuoteperhe Santa Digna onkin saanut eettisen kaupan Fair For Life- sertifikaatin. Torres on myös vahvasti osallistunut muun muassa paikallisen Pais-lajikkeen elvyttämiseen ja laadun parantamiseen.
Teksti: Auli Poutanen.