Helmikuu 2023: Oregonin alueen viinit

Helmikuun tasting pidettiin 20.2.2023 OP Kodin tiloissa Forumissa. Tilaisuuden alussa pidettiin Jyväskylän Munskänkarna ry:n vuosikokous.

Tastingin teemana oli Oregonin viinimaa ja Tori Mor -valmistajan viinit. Illan esityksen piti Olli Kokkonen. Mukana oli 25 munskalaista.

Oregon on USA:n länsirannikolla Kalifornian pohjoispuolella oleva osavaltio, jossa viiniä on tuotettu vasta noin 60 vuotta. Kyseessä on siis suhteellisen nuori viinialue. Oregonin Viinimaata kutsutaan Amerikan Burgundiksi, johtuen alueen maaperästä ja ilmastosta ja siitä että siellä viihtyvät Pinot Noir ja Chardonnay viiniköynnökset hyvin. Alueelle tunnusomaista ovat pienet tuottajat ja tiukat laatuvaatimukset, mistä johtuen Oregonin viinit ovat hyvin arvostettuja viiniasiantuntijoiden keskuudessa. Oregonin kuuluisin ja suurin viinialue on Willametten laakso, noin 240 km pitkä alue, missä on nykyisin yli 500 viinitilaa, Willametten laakson maaperä, savensekainen liesu, on peräisin viime jääkauden sulamisvesien kuljettamaa maata Washingtonin vuoristoalueelta.

Maistelimme Willamette laakson yhden arvostetuimman viinin valmistajan Tori Mor:n viinejä. Tori Mor:lla on hallinnassaan useita viinitarhoja eri rypälelajikkeille.

Maistellut viinit

  • Tori Mor Riesling 2015
  • Tori Mor Chardonnay 2018
  • Tori Mor Pinot Gris 2018, Kraemer Vineyard
  • Tori Mor Pinot Noir Rose 2018, Winkler Vineyard
  • Tori Mor Pinot Noir 2016, Kraemer Vineyard
  • Tori Mor, Olson Estate, Pinot Noir, 2016

Kuuluisin ja arvostetuin on Olson Estate, jonka Pinot Noir v. 2016 maisteltiin viimeisenä. Viini on valmistettu v. 1972 istutetuista köynnöksistä ja sai osallistujilta yksimieliset ylistykset. Valkoviinit olivat haasteellisia ja kehittyneitä, varsinkin Riesling olisi päässyt paremmin oikeuksiin sopivan ruoan kera. Pinot Noir Rose oli herkullisen marjainen. Viinit olivat melko arvokkaita ja niden hinta-laatusuhde saikin kritiikkiä.

Teksti: Olli Kokkonen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *