Syyskuu 2023: Tasting Tampereen Munskan kanssa

Varsinainen syyskausi korkattiin käyntiin matkailemalla Tampereelle lauantaina 9.9.2023. Suurin osa matkusti junalla ja osa tuli omilla kyydeillä.Tilaisuus oli yhteinen Tampereen Munskan kanssa. Meitä oli Jyväskylästä mukana 18 ja Tampereelta 20 maistelemassa Sieväsen Matin valitsemia punaviinejä, jotka oli valmistettu harvinaisista rypäleistä ja joita viljellään pieniä määriä  Kaikki viinit olivat Euroopasta ja hintahaarukassa 20-40 €.

Matti esitteli rypäleet ja kertoi niistä löytämiään tietoja, kuten mistä maasta tai alueelta viini on kotoisin, miten paljon sitä viljellään ja minkä luonteisia tai aromeiltaan ko. viinit olivat:

 • Dunaij-rypäle Slovakiasta. Myöhään kypsyvä lajike. Perinteinen vahvakuorinen rypäle, josta valmistettu viini on yleensä kirsikkainen ja mausteinen.
 • Refosco-rypäle, viljellään Italiassa Friulin alueella. Osa rypäleistä kuivattu 8 viikkoa. Viini on voimakas paahteinen, maanläheinen.
 • Rypäle Mandilari, Kreikasta Kreetan saarelta. Muistuttaa aromeiltaan ja tyyliltään Baroloa.
 • Rypäle Kalecik, Turkki. Viini on marjainen, vadelmainen, vähätanniininen.
 • Rypäle Gaglioppo, Italiasta Kalibrian alueelta. Viinit yleensä hedelmäisiä kirsikkaisia, keskitanniinisia ja kosiskelevan herkullisia.
 • Rypäle Trollinger. Saksa, Wurtenbergin alue. Marjainen, mansikkainen vähätanniinen viini. Muistuttaa pinot noir -viiniä.

Matin kuvausten saattelemana maisteltiin ja analysoitiin viinejä sokkona. Eli emme tienneet maisteluvaiheessa, mikä edellä mainituista viineistä oli missäkin lasissa. Sokkomaistelu on aina opettavaista, niin tälläkin kertaa. Minulla oli onni istua Aino Kiljanderin vierellä ja tasting-vaiheessa vaihdettiinkin havaintojemme herättämiä ajatuksia ja mielipiteitä. Aino oli onnistunut kirjaamaan ylös joitain Matin kertomia kuvauksia ja näillä tiedoilla ja omilla havainnoilla päättelimme; mikä rypäle oli missäkin lasissa. Onnistuimme arvioimaan 4 viiniä oikein. Tilastoa, miten kukin onnistui, ei kirjattu ylös. Ennen viinien paljastamista kukin valitsi omasta mielestään parhaan, toiseksi parhaan ja kolmanneksi parhaan viinin. Matti keräsi arviot yhteen ja pisteiden perusteella viinit saatiin suositummuisjärjestykseen.

Maistellut viinit

Mukana on myös ko. viinin saama pistemäärä ja sijoitus.

 • Knaus Pure Red (Trollinger,Saksa) v. 2018. Hinta 23,35 €. Keskitäyteläinen, vähätanniininen , hapankirsikkainen, boysenmarjainen, herukkainen. Pisteitä 0 , sijoitus 6.
 • Impromptu Mandilari (Mandilari, Kreikka) v. 2018. Hinta 41,26 €. Keskitäyteläinen, tanniininen, karhunvatukkainen, kirsikkainen, tamminen.. Pisteitä 32. Sijoitus 4.
 • Tenuta Luzzolini Principe Spinelli (Gaglioppo, Italia, Kalibria) v 2020. Hinta 21,48 €. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, suklainen, mokkainen.
  Pisteitä 47 , sijoitus 2.
 • Berta Dunaj (Dunaj, Slovakia)  v 2019.  Hinta 22,98 € .Täyteläinen, keskitanniininen, tumman kirsikkainen, mausteinen Pisteitä 42, sijoitus 3.
 • La Roncaia Refosco (Refosco, Italia,Friuli) v. 2017. Hinta 39,98 €. Täyteläinen, tanniininen, tamminen, nahkainen, tumman kirsikkainen. Pisteitä 59. Sijoitus 1.
 • Turasan Kalecik Karasi (Kalecik, Turkki) v. 2019. Hinta 26,14 €. Keskitäyteläinen, vähätanniininen, kirsikkainen, vadelmainen, marjainen. Pisteitä 24, sijoitus 5.

Tastingin jälkeen siirryimme kävellen keskikaupungin halki Tampereen vanhaan kauppahalliin, ravintola 4 Vuodenaikaan. Ravintola on erittäin suosittu lounaspaikka, millä on kunnianhimoinen ja osaava keittiöhenkilökunta. Matti oli järjestänyt meille illallisen yksityistilaisuutena. Mukaan tuli vielä pari Porin Munskalaistakin. Nautimme neljän ruokalajin todella herkullisen illallisen Matin maahantuomien viinien kera.

Menu ja viinit

 • Osteria&Vadelmaa, Schmitt Cremant Blanc de Noirs Extra Brut
 • Täpläraputerriiniä, avomaankurkkua&tillihollandaise, David Ermel Muscat dAlsace
 • Fasaanin rintaa, päärynä-vaniljapyrettä, duchesse perunaa&herukkakastiketta, Benetti Chateauneuf-du- Pape Blanc
 • Mansikkaa , maitosuklaata&marenkia, Champagne Barbier-Louvet Heritage de Serge Doux

Tässä vaiheessa kaikkien viinien ja herkkujen nautiskelujen jälkeen olo olikin sitten kuin seitsemännessä taivaassa. Valitettavasti Jyväskylään matkaavien kotimatka ei ihan mennyt nappiin. Tampereelta lähtevä Keuruun kautta menevä myöhäinen paikallisjuna syttyi pahimmoiten palamaan ja matkustajat siirrettiin takseilla Haapamäelle, mistä pitkien odottelujen jälkeen bussi kuljetti jo hiukan väsähtäneet matkaajat Jyväskylään. Kotiinpaluu aamuyöstä ei kuulunut suunnitelmaan.

Teksti: Olli Kokkonen.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *