Syyskuun tasting 19.9.2016

Syyskauden 2016 aloitimme pitkän kesätauon jälkeen Figaron Winebistrossa 19.9.2016. Teema oli perinteisesti syksyn viinimatkan kohde eli Toscanan viinit ja maisemat. Mukana oli 25 jäsentä, joista valtaosa juuri parin viikon päästä alkavalle viinimatkalle lähtijöitä.
Toivotimme uuden jäsenen, Mikko Osaran, tervetulleeksi joukkoomme.

Heikki oli kesän kuluessa ehtinyt tehdä perusteellisen esityksen Toscanan viininvalmistuksen historiasta, viinialueista, viljeltävistä rypäleistä, viinityyleistä ja laatuluokituksista ym. Ihastelimme esityksessä mukana olleita maisemia ja nautiskelimme erittäin upeita viinejä.

Emme valitettavasti onnistuneet saamaan alkuun valkoviiniksi Vernaccia di San Gimignanoa, vaikka lähellä se oli. Kyseinen viini oli aikanaan Toscanan ensimmäinen DOC-viini Chiantin. Nyt DOC-alueita Toscanassa on 42 ja myös korkeamman DOCG-luokan alueita on 11.

Aloitimme illan sitten Villa Antinorin Biancolla, joka on sekoitus paikallista Trebbianoa, Malvasia ja kansainvälistä Cardonnay ja Pinot Biancoa. Tätä nautiskelimme alkujanoon samalla kun Olli kävi Heikin esitystä läpi.

Loput illan viinit olivatkin sitten punaisia, joista ensimmäinen oli Ruffino Chianti Superiore. Viini on huoleton mutta herkullinen arkiviini, joka on Alkossa myynnissä uudestaan lanseeratussa Fiasco-pullossa (1 litran plo). Hedelmäinen ja marjaisa viini on sopiva kumppani kevyempien ruokien seuraan.

Toinen esimerkki olikin jo tuhdimmpi viini, joka edusti uutta Chianti Classico Gran Selezione -luokkaa. Tämän luokituksen viini valmistetaan tiukennetun kontrollin alla ja siinä ei nykyisin enää saa käyttää valkoisia rypäleitä lainkaan. Viini oli Il Molino di Grace il Marcone 2010. Jo melko hyvin kehittyneessä tumman rubiininpunaisessa viinissä maistuivat yrtit ja hapankirsikka sekä kuivatut hedelmät. Tämä oli illan toiseksi suosituin viini.

Kolmas punaviini oli Villa Antinorin Rosso, joka on Sangiovesen, Cagernet Sauvignonin, Merlotin ja Syrahin sekoitus eli jonkinlainen Supertoscanalaisen pikkuveli.  Se on keskitäyteläinen mehevän marjainen viini, jossa myös maistuivat hapankirsikka, yrtit ja vähän savukin.

Neljäs punaviini oli taas IGT-luokiteltu Cabreo Il Borgo. Vuosikerta oli valitettavan nuori 2013 eikä viini ollut kehittynyt vielä. Tuhdissa viinissä maistui karhunvatukka ja mustaherukka ja siinä oli soraisuutta ja paahteisuutta. Potentiaalinen viini, joka ei nyt päässyt edukseen. Kolme vuotta sitten maistelemamme vastaavan viinin vuosikertaa 2005, joka oli silloin herkullinen ja tasapäisesti kamppaili Tignanellon kanssa illan suosituimmasta viinistä.

Viides punaviini oli Caprili Brunello di Montalcino, joka on valmistettu sangiovese rosso -kloonista . Vuosikerta 2011 oli tietenkin myös vielä turhan aikainen tämän viinin nautiskeluun, mutta silti se oli herkullinen. Tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä, nahkaisuutta ja mausteisuutta, ja maussa myös viikunaa ja tervaa. Rustiikkinen jälkivaikutelma ihastutti monia. Tämä olikin ylivoimaisesti illan suosituin viini.

Lopuksi kävimme vielä läpi Toscanan viinimatkan ohjelmaa ja vierailukohteita.

Teksti: Olli Kokkonen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *