Tammikuu 2020: Italian paikalliset rypäleet

Tammikuun tastingin aiheena oli italialaisia paikallisrypäleitä. Kokoonnuimme Figarowinebistrossa. Esityksen piti Jyväskylän Munskan koulutusvastaava Aimo Rissanen.

Koska Italiassa viljellään yli 350 virallisen statuksen saanutta rypälettä ja lisäksi yli 500 jollakin tapaa dokumentoitua rypälettä, maisteltavien viinien valinta oli haastavaa. Etsittiin alkuperäisiä vähemmän tunnettuja rypäleitä eri puolilta Italiaa ja tietenkin Alkon saatavuuden rajoissa. Yllättävän monta vaihtoehtoa Alkon listoilta kuitenkin löytyi. Joitakin nyt maisteltaviksi valikoituneita rypäleitä on väitetty viljellyn jo antiikin Rooman aikana (esim. Aglianico ja Fiano), mutta viimeaikaisten DNA-tutkimusten ja tiukemman historiallisen analyysin perusteella kyseinen väite on asetettu kyseenalaiseksi. Kuitenkin kaikki nyt maistellut viinit on tehty rypäleistä, joita kyseisellä alueella on viljelty satoja vuosia.

Maistellut valkoviinit (rypäle suluissa):

  • Tenute Rapitala Vigna Casalj Bianco 2016 ( Catarratto ) Sisiliasta
  • De Falco Fiano di Avellino 2016 ( Fiano ) Campaniasta
  • Dorigo Ribolla Gialla 2016 ( Ribolla Gialla ) Friuli-Veneziasta

Maistellut punaviinit (rypäle suluissa ):

  • Zanovello Ca’Lustra Belvedere Marzemino 2016 ( Marzemino ) Venetosta
  • Vigneti del Vulture Piano del Cerro 2015 ( Aglianico ) Basilicatasta
  • Balbiano Freisa di Chieri Vigna della Regina 2014 ( Freisa ) Piemontesta

Esitys herätti vilkasta keskustelua ja viinit koettiin mielenkiintoisiksi. Valkoviineistä Fianon aromaattisuus, täyteläisyys ja hienoinen pähkinäisyys miellytti useimpia. Punaviineistä taas ”Etelän Barolo” Aglianico sai eniten ääniä. Sikakallis Freisa oli liian erikoinen ärtsyydessään, eikä saanut yhtään ääntä.

Teksti: Aimo Rissanen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *