Maaliskuun tasting 24.3.2014

Maaliskuun tasting pidettiin Figaro Winebistrossa. Illan teemana oli Alsace Gran Cru, johon meidät perehdytti hyvin perusteellisesti Mauri Sourander. Mauri on omassa Munskänkarna 3-tason lopputyössään tutkinut maaperän vaikutusta viinien ominaisuuksiin.

Alsacen viinialue Reinin länsirannalla Ranskassa on aikojen saatossa ollut välillä myös Saksan hallitsema, ja siten alue onkin omalaatuinen sekoitus ranskalaisuutta ja saksalaisuutta. Alsacessa tuotetaan pääasiassa valkoviinejä samanlaisista rypäleistä kuin Reinin toisellakin puolella Badenissa. Perehdyimme Alsacen monipuolisen maaperän syntyyn ja rakenteisiin. Gran Cru -tarhoilla maaperä vaihtelee alueelta toiselle. Alueelta tulevat viinit vaihtelevat hienostuneisuuden, hedelmäisyyden, mineraalisuuden ja kompleksisuuden suhteen riippuen maaperän eri rakennekomponenteista.

Illan viinit olivat kaikki riesling-rypäleestä eri tuottajien Gran Cru -viinejä, joista yritimme löytää kullekin viinille ominaisia piirteitä Maurin tekemän luokituksen mukaan.

Maistelimme ja analysoimme sokkona seuraavat viinit:

  • Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2010, Alko 591987
  • Domaines Schlumberger Riesling Grand Cru Saering 2008,  Alko 909387
  • Pfister Gran Cru Engelberg Riesling 2009, Alko 920397
  • Riesling Grand Cru Rosacker 2008,  Alko 929717
  • Lorentz Riesling Grand Cru Kanzlerberg 2005,  Alko 935957
  • Riesling Comtes D’Eguisheim 2005 Alko,  954187

Kaikki viinit olivat herkullisia ja mielenkiintoisia, mutta eniten osanottajat pitivät Lorentzin ja Pfisterin viineistä. Kokonaisuutena ilta oli erityisen opettavainen, sillä opimme myös uuden tavan analysoida viinit aluksi sokkona, jolloin etiketti ja hinta ym. asiat eivät vaikuta lopputulokseen.
– Olli Kokkonen –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *