Huhtikuun tasting 27.4.2015

Huhtikuun tasting pidettiin Figaron viinibistrossa 27.4.2015. Yhteensä 26 seuran jäsentä tutustui Etelä-Afrikkaan viinimaana. Heikki Puolakka oli valmistellut monipuolisen esitysmateriaalin alueen maantiedosta, ilmastosta, historiasta ja maisemista viinin valmistuksen kannalta. Mukaan saimme myös viinikartan, josta voi myöhemmin hyvin palautella mieleen paikallisten viinitalojen nimiä. Seppo Sneck piti illan esityksen hyvin lennokkaalla tavalla.

Keskityimme Etelä-Afrikan viintuotannolle ominaisiin ja menestyneisiin rypäleisiin ja niistä tehtyihin viineihin Stellenboshin ja Paarlin alueilta.

Maistellut viinit:

  • Pongrácz Méthode Cap Classique Brut
  • Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc 2013
  • Bellingham The Bernard Series Whole Bunch Grenache Blanc Viognier 2014
  • Lanzerac Pinotage 2012
  • KWV The Mentors Pinotage 2012
  • Neethlingshof The Owl Post

Aluksi maistelimme kuohuvaa eli Pongrácz Méthode Cap Classique Brut – viiniä.  Se on Distellin Pinot Noir ja Chardonnay -rypäleistä perinteisellä menetelmällä valmistama kuohuviini. Viini oli raikas, marjainen ja lievästi paahteinen eli kelpo samppanjan korvike alkuun.

Maistelemistamme valkoviineistä Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc oli vanhoista köynnöksistä kerätyistä rypäleistä tehty viini, oljenkeltainen, eksoottinen ja hienon mausteinen viini, jossa oli paljon tammikypsytyksen tuomaa aromimaailmaa. Toinen Bellinghamin viini oli käsin poimituista Grenache Blanc ja Viognier -rypäleistä valmistettu hedelmäinen edellistä hapokkaampi ja mineraalisempi viini. Mielipiteet näiden viinien suosiosta menivät melko tasan.

Maistelemamme kolme punaviiniä oli valmistettu Pinotage-rypäleistä. Pinotage on KWV- laboratoriossa vuonna 1925 jalostettu Pinot Noirin ja Cinsault -rypäleiden risteytys, jota ei juurikaan viljellä muualla kuin Etelä-Afrikassa. Lanzerac Pinotage oli hieman savuinen, tummien marjojen sävyttämä aromikokonaisuus, jossa oli yrttinen pehmeä suutuntuma. KWV The Mentors Pinotage -viinissä oli edelliseen verrattuna enemmän Pinotage-viinille tyypillistä mausteisuutta ja hapokkuutta muutoin samantyyppisten tummien marjojen aromien lisäksi. Lisänä oli myös hieman kahvia muistuttavaa mokkaisuutta.

Kolmas viini oli Heikin kellarista Neethlingshof The Owl Post. Täyteläisessä maussa oli samettista vaniljaa ja tuoksussa eksoottisia hedelmäisiä aromeja. Arviointimme perusteella The Owl Post -viini sai korkeat ja selvästi parhaat pisteet. Heikin kellarihankinta sai meiltä varauksettoman suosion!

Kiitokset Heikille ja Sepolle erittäin rattoisasta illasta.

– Olli Kokkonen –

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *