Maaliskuun tasting 19.3.2015

Maaliskuun tasting toteutettiin 19.3.2015 Juhlan Paikassa. Silloin testasimme, onko lasilla väliä! Tastingiin osallistui 23 jäsentä.

Jukka Orasjärvi Decanterin edustajana piti meille mielenkiintoisen Riedel-lasitastingin. Jukka kertoi aluksi 300 vuotta toimineesta itävaltalaisesta lasituotteiden valmistajasta Riedel-yrityksestä, joka kiinnostui tutkimaan yhdessä viininvalmistajien kanssa, miten viinilasin muoto ja koko voivat vaikuttaa nautitun viinin tuoksuun ja makukokonaisuuteen. Vuosien varrella Riedel on kehittänyt sitten laadullisesti erihintaisia lasisarjoja eri rypäleistä valmistetuille viineille. Lasin hinta ja laatu riippuvat lasin lyijypitoisuudesta ja siitä, onko kyseessä suupuhallettu vai konepuhallettu tuote.

Maistelimme Sauvignon Blanc ja Chardonnay -viiniä tavallisesta sekä ko. rypäleille suunnitelluista Vinum-sarjan laseista. Saimme itse kaadella viiniä laseista toiseen, jotta kussakin vertailussa oli varmasti samaa viiniä. Suurin ero tavallisen ja Riedel-lasin välillä oli selvästikin tuoksussa. Viinilasissa, jossa ei ollut tuoksua keräävää muotoa, oli viinikin lähes tuoksuton. Myös viinin hapokkuus, mineraalisuus, rakenteen kokemus ja tuoksujen määrä oli selkeämmin tunnistettavissa ko. Riedel-lasissa verrattuna tavalliseen lasiin.

Seuraavaksi maistelimme Pinot Noir- ja Merlot-painotteiset Bordeaux- (Carsin Cuvee ) viinit niille suunnitelluista laseista. Samanlainen selkeä ero oli varsinkin tuoksun määrässä. Lasin koon vaikutusta oli myös mahdollista testata maistamalla samaa viiniä Sauvignon Blanc – ja Bordeaux-laseista. Oli myönnettävä, että laadukas punaviini oli parempaa suurempikokoisesta kuin pienemmästä lasista.

Lopuksi maistelimme konjakkia Pinot Noir -lasista, joka muodoltaan vastaa perinteistä suurikupuista konjakkilasia ja vertasimme sitä Riedel-aromilasista maisteltuun. Suuressa aromikuvussa haihtunut alkoholihöyry tuntui epämiellyttävän voimakkaana, koska nenä oli kuvun sisällä. Riedel-aromilasista nautittuna konjakin aromit olivat miellyttäviä.

Kyllä lasilla on väliä!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *