Syyskuun tasting 14.9.2015

Syyskauden 2015 avasimme Figaron viinibistrossa 14.9.2015 uudella rypäleteemalla. Tällä kertaa maistelimme Shiraz/Syrah-rypäleestä tehtyjä viinejä, ja kaikkiaan meitä oli mukana 28 viinin ystävää. Uusi  jäsenemme Kimmo Nahkamäki oli ensimmäistä kertaa mukana.  Sinikka Pihlaja luennoi meille perusteellisesti ko. rypäleen historiasta, aromimaailmasta ja muista tälle rypäleelle tunnusomaisista ominaisuuksista. Heikki oli valmistanut monipuolisen esitysmateriaalin.

Maisteltavina oli Shiraz/Syrah viinejä Ranskasta, Australiasta, Argentiinasta, Kaliforniasta , Chilestä ja Etelä-Afrikasta. Tavoitteena oli oppia erottamaan vanhan ja uuden maailman viinien tyylejä. Shiraz/Syrah viinit ovat tyypillisesti tanniinisia ja tuhteja , jotka hyötyvät kellarikypsytyksestä. Valitettavasti meillä ei kuitenkaan ollut maisteltavana kovin vanhoja vuosikertoja .

Maistellut viinit:

  • Kuohuviini: Finca Las Moras Rosé Syrah & Viognier,Argentiina
  • Roseviini: Thandi Shiraz Rose, Etelä-Afrikka
  • Chapoutier Corras Les Arenes, Ranska
  • Gerard Bertrand Naturalys Syrah, Ranska
  • Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, Australia
  • Chateau Ste Michelle Syrah, USA
  • Tabali Reserva Syrah,  (tilausvalikoima), Chile

Aromimaailmaan tutustuminen aloitettiin Finca Las Moras kuohuvalla Argentiinasta ja Thandi Shiraz Rose -viinillä Etelä-Afrikasta. Molemmissa viineissä oli herkullinen tuoksu, jossa oli tunnistettavissa tuoreiden marjojen kuten mansikan ja vadelman aromeja. Raikas hapokkuus ja hento mausteisuus tukivat sitruksista kokonaisvaikutelmaa.

Punaviineihin tutustuminen aloitettiin Rhonen alueen kahdella viinillä. Syrah-rypäleen juuret ovat juuri Ranskassa, vaikka muitakin spekulaatioita on esitetty. Chapoutier Cornas Les Arènes, 2011, tyypillinen Pohjois-Rhonen tuhti viini, jossa kypsä marjaisuus, yrttinen ja pippurinen maku hallitsevat kokonaisuutta, oli esimerkki Syrah-rypäleen potentiaalista. Hinta/laatusuhde vaan näissä laadukkaissa Rhonen viineissä ei aina houkuttele. Hieno viini.

Gérard Bertrand Naturalys ,Côtes du Rhône, 2014 oli taas vaatimattomampi esimerkki arkisemmasta viinistä, ei kovin tanniininen mutta kirsikkainen ja mausteinen viini oli tasapainoinen. Australialainen Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, 2011 oli taas vahva viini, jossa mustaherukka ja karhunvatukka maistuivat selvästi. Viinissä oli jo havaittavissa kypsytyksen aromeja kahvia ja suklaata ja tyypillistä pippurisuutta. Tämä viini oli illan voittaja vaikkakin niukalla erolla.

Kalifornian viini Chateau Ste Michelle, 2012, oli laadukas esimerkki viinistä, jossa vanhan ja uuden maailman kokemuksia on tavoiteltu samaan pulloon. Mustaherukan ja karhunvatukan lisäksi tuoksussa oli myös mustikkaa. Maku oli kypsä, pehmeä ,pitkä, mausteinen ja pippurinen. Tabali Reserva Syrah, 2011 Chilestä oli edullisesta hinnastaan huolimatta voimakas lajin edustaja. Tuoksussa oli tervaa, tupakkaa ja suklaata,  ja maku täyteläinen,  marjainen ja mausteinen. Hyvä tasapainoinen viini tilausvalikoimasta, joka oli meidän pöydän suosikki.

Kiitos Sinikalle ja Heikille todella mielenkiintoisesta illasta!

– Olli Kokkonen –

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *