Lokakuun tasting 29.10.2015

Lokakuun tasting pidettiin Pöllöwaarissa 29.10.2015, jolloin Illan aiheena olivat Alkon tilausvalikoiman herkut. Tilaisuuteen osallistui 23 jäsentä. Pöllöwaarin ravintolapäällikkö ja viiniasiantuntija Ulla Häkkinen oli valinnut meille maisteltavaksi punaviinejä arvostetuilta alueilta Euroopasta.

Aluksi Ulla kertoi yleistä tilausvalikoiman käytöstä ja tarjonnasta. Tilausvalikoimasta voi tilata viinejä mihin tahansa Alkon myymälään ilman mitään lisäkustannuksia. Tilausvalikoima laajentaa Alkon vakiovalikoiman noin 1800:aa eri viiniä vielä noin 1000 muulla viinillä. Joitakin viinejä saa pulloittain ja joitakin vain 6 pullon laatikoissa. Viineihin voi tutustua esim. maahantuojien omilla sivuilla tai viinitilojen nettisivuilla. Myös monet netissä toimivat viinien välittäjät julkaisevat arvioita ja arvosteluja eri viineistä. Lisäksi vinetti.fi-sivuilla voi perehtyä siihen,  miten viinejä voi hankkia laillisesti Suomeen verkkokaupan kautta. Yksityinen henkilö voi hankkia viiniä omaan käyttöön verkkokaupan kautta. Hyviä ja ajankohtaisia arvioita löytyy mm . Lontoossa toimivan perinteikkään Berry Bros & Rudd viiniliikkeen sivuilta.

Maistelimme ja arvioimme ensiksi kaikki viinit sokkona. Dekantoidut viinit olivat hiukan jäähdytettyjä ja siksi ne eivät aluksi avautuneet laseissa, vaan hiukan myöhemmin kun lämpötila ja happi auttoivat aromien irtautumista. Siksi olikin osittain hämmentävää, kun Ulla kertoi myöhemmin, mitä viiniä kussakin lasissa oli. Ensin maistelemamme kalliimmat viinit eivät siten ehkä päässeet oikeutetusti esiin.

Maistelemamme viinit:

  1.  Vosne-Romanée 2012, Maison Camille Giroud, Bourgogne, Ranska
    Perinteikkään tilan omistavat nykyisin amerikkalaiset viininharrastajat ja viinin tekemisestä vastaa David Croix, joka on saanut viineihin modernia nykyajan kuluttajia kiinnostavia ominaisuuksia. Maistelemamme viini oli Herkullinen Pinot Noir -viini, jossa maistuivat kirsikka ja luumu. Pitkä jälkimaku ja silkkinen suutuntuma.
  2. Côte-Rotie 2012, Domaine Jamet, Rhone, Ranska
    Legendaarisen Domaine Jamet -tilan 100 % Syrah viini, joka sai 96 pistettä The Wine Advocate -lehden arviosssa. Vahva, tummasävyinen makean mausteinen ja marjainen hieman savuinen tuoksu. Domaine Jametin 17 ha tarhat ovat alueen parhailla rinteillä.
  3. Vino Nobile di Montepulciano 2012, Avignonesi,Toscana, Italia
    Avignonesin tilan omistaa nykyisin belgialainen juristi ja viiniharrastaja Virginia Saverys. Tämä Sangiovese – kloonin luomuviini on saanut 91 pistettä Wine Spectator -lehden arviossa. Mehevän mausteinen viini, jossa aistittavissa mansikkaa, kypsää kirsikkaa, karhunvatukkaa ja yrttejä.
  4. Château de Montfaucon Baron Louis 2011, Lirac, Ranska
    50% Grenache, 20% Syrah, 10% Cinsault, 10% Carignan , 10% Mourvédre. Tyypillinen monen rypäleen sekoiteviini Etelä-Rhonesta vastapäätä Châteauneuf-du-Pape aluetta. Vanhojen valikoitujen köynnösten rypäleistä tehty viini, jonka maku on hyvin moniulotteinen. Siinä löytyy luumua, mansikkaa, nahkaa ja lakritsia.
  5. Emilio Moro 2012, Emilio Moro/Cepa 21, Ribera del Duero, Espanja
    Tinto Fino (Tempranillo) Kahden veljeksen luotsaama viinitila, joka on rohkeasti modernisoinut tuotantoaan varsinkin Cepa 21 -tilallaan. Maistelemassamme viinissä oli mehevän moniulotteinen tuoksu, jossa luumua, vaniljaa ja makeaa kirsikkaa.
  6. Château de Montfaucon Baron Louis, 2005, Lirac, Ranska
    Sama viini kuin no. 4, mutta vanhempi vuosikerta. Viinin moniulotteisuus kehittynyt edelleen.

Maistelemiemme viinien pullot: 4,3,2,1 ja 5. Kuvasta puuttuu 6. viini. Kuva: Maija-Liisa Siitari

Maistellut viinit olivat kaikki herkullisia. Äänestyksessä mikään viini ei saanut ylivoimaista suosikin asemaa, vaan äänet jakautuivat tasaisesti. Kiitos Ullalle mielenkiintoisesta illasta!
-Olli Kokkonen-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *