Marraskuun tasting 17.11.2014

Marraskuun tasting pidettiin Pöllöwaarin kabinetissa 17.11.2014 klo 18.45 välittömästi vaalikokouksen jälkeen. Meitä oli täysi määrä eli 24 henkilöä, jotka ko. tilaan mahtuu. Illan teemana oli Piemonte, jonne viinimatkammekin suuntautui vuonna 2007.  Perehdyimme viinialueeseen monipuolisesti Olli Kokkosen johdattelemana. Oppimateriaalina oli Puolakan Heikin viinikoulun materiaali, jonka avulla tutustutuimme maantietoon, viinialueisiin , viljeltäviin rypäleisiin ja jopa uusiin trendeihin muuten niin perinteikkäällä alueella.

Maistellut viinit

Valkoiset:

  • Sergio Roero Arneis 2012, DOCG Roero Arneis, Sergio Marchisio
  • Rapujè 2012, DOC Lanche Bianco, Sordo Giovanni

Punaiset:

  • Lo Zoccolaio d’alba 2013, DOC Dolcetto d’Alba, La Zoccolaio
  • Pio Cesare Barbera Dàlba 2012 , DOC Barbera d’Alba, Pio Cesare
  • Ugo Lequio Barbaresco Gallina 2010, DOCG Barbaresco, Ugo Lequio
  • Fontanafredda Barolo la Villa  2004, DOCG Barolo, Fontanafredda
  • Caja Sito Moresco 2010, DOC Lanche Rosso, Caja

Ensin perehdyimme valkoisiin rypäleisiin ja maistelimme kahta valkoviiniä. Sergio Roero Arneis DOCG Roero -luokan viini on vanhasta Arneis rypäleestä tehty hienostuneenmakuinen viini. Arneis rypäle oli jo kuolla sukupuuttoon, mutta siitä tehty viini on viime aikoina lisännyt suosiotaan myös maailmalla. Viini oli runsaan eksoottisen hedelmäinen ja yrttisen mausteinen, joka ihastutti monia.

Toinen valkoviini oli uuden tyylin sekoitus Rapujè, joka on tehty Chardonnay-, Sauvignon Blanc – ja Viognier -rypäleistä. Tämä DOC Langhe Bianco -luokan viini oli vaatimattomanoloinen hedelmäsalaattia muistuttava viini.

Sitten perehdyimme punaviinirypäleisiin ja maistettiin niistä tehtyjä viittä erityyppistä viiniä.  Ensimmäisenä esitelttiin Lo Zoccolaio d’alba –viini, joka on tehty Lo Dolcetto- rypäleestä ja jonka tuottaja on Lo Zoccolaio. Lo Zoccolaio tuottaa luokiteltuja punaviinejä Nebbiolo- , Barbera- ja Dolcetto -rypäleistä. Maistelemamme viini tulee Barolon läheisyydessä olevalta Vigna Dij Sagrin tarhan rypäleistä. Dolcetto on haasteinen rypäle viljeltäväksi johtuen alhaisesta hapokkuudesta.

Toiseksi punaviineistä esiteltiin Barbera-rypäleestä tehty, DOC Barbera d’Alba -luokiteltu viini. Barbera on eniten viljelty lajike, josta useinkin arkikäyttöön valmistetut viinit ovat sitä mitä paikallisten viinilaseissa useimmiten on. Tuottaja on Bio Cesare -viinitila, joka on suuri toimija Piemonten alueella ja jossa myös vierailimme viinimatkallamme syksyllä 2007.  Bio Cesaren kellarit sijaitsevat Alban kaupungin alla 12 metrin syvyydessä. Bio Cesare ostaa sopimustoimittajilta rypäleitä monilta tarhoilta ympäri Piemontea.

Seuraavaksi esiteltiin DOCG Barbaresco -viini. Sen tuottajalla Ugo Leguiolla on periaatteena, että viinin tulee saada kypsyä rauhassa, sillä stressattu viini ei maistu hyvälle. Barbarescon alueella on yritetty toteuttaa paikallisesti Burgundin tyyliin cru- tyyppistä luokitusta parhaille tarhoille. Tämä epäviralliseksi jäänyt järjestelmä ei ole oikein toiminut . Maistelemamme Ugo Lequio Barbaresco Gallina on ainoa Alkon vakiovalikoiman Barbaresco -viini. Gallina on eräs ” cru”-luokiteltuja tarhoja ja viini on 100 % Nebbiolo rypäleistä valmistettu . Viini oli täyteläinen, hapokas ,kirsikkainen ja yrttinen ja jo mukavasti kypsynyt. Barbarescot ovat Baroloja hiukan kevyempiä ja jo valmiita juotaviksi nuorempina.

Seuraavaksi maistelimme baroloa eli Fontanafredda Barolo La Villa 2004. Fontanafredda tarhat ovat Serralunga d’Alban alueella, missä maaperä on edullinen viininviljelylle ja tarhat etälä- ja länsirinteillä. Monien asiantutijoiden mielestä parhaat Nebbiolo-viinit tulevat juuri tältä alueelta. Savipitoinen merkeli-kerros pidättää hyvin vettä ja siksi köynnökset selviävät kuivinakin kausina, koska köynnösten juuret ovat tunkeutuneet syvälle. Fontanafreddan La Villa 2004 oli rustiikkinen , nahkainen, aromikas, luumuinen ja yrttinen kypsynyt viini. Siinä oli myös havaittavissa kukkaisuutta ja lakritsin aromeja. Barolo viiniä suositellaan kypsytettäväksi vähintään 10 vuotta. Arvioinneissa tämä viini saikin eniten pisteitä.

Meillä oli kuitenkin vielä yllätysviini ylimääräisenä bonuksena, Gaja Sito Moresco, joka on Nebbiolon , Merlot’n ja Cabernet Sauvignonin sekoitus eli n. 1/3 kutakin rypälettä. Gaja on Piemonten rohkea kehittäjä- valmistaja , joka on ottanut viljeltäväksi kansainvälisiä lajikkeita ja käyttöön moderneja menetelmiä ja siten avannut vientikanavia Piemonten laatuviineille. Tämä Gaja Sito Moresco hurmasi meistä useimmat illan parhaana viininä. Viini oli tasapainoinen ja kehittynyt ja siinä oli hedelmäisiä , paahteisia ja kukkaisia aromeja.
Olli Kokkonen –

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *