Kuvituskuva rosee samppanjaa, pixabay, Nadin Dunnigan

Huhtikuun 2021 omatoimitasting – rosee kuohuviiniä ja samppanjaa

Oscar Wilde sen totesi: ”Ihminen potee mielikuvituksen puutetta, jos ei keksi hyvää syytä samppanjan juomiseen.

Ei Joensuun munskalaiset kärsi ainakaan mielikuvituksen puutteesta, kun huhtikuun omatoimitastingjuomiksi valittiin juhlavia juomia. André Clouet Rosé Champagne Brut ja Voga Prosecco Rosé Extra Dry tulivat valituiksi tällä kertaa. Kuohuviinit ovat hiilidioksidia sisältäviä, yleensä kaksinkertaisella käymisellä valmistettuja viinejä. Tämähän meille oli jo entuudestaan tuttua tietoa, mutta jotakin uutta piti oppia. Tai ainakin maistella ja yhdistellä juomia eri makujen kanssa.

Voga Prosecco Rosé Extra Dry

Voga Prosecco Rosé Extra Dry

Rosé prosecco on tällä hetkellä hyvin trendikäs juoma, vaikka perusprosecco on maailman eniten myyty kuohuviini – ainakin toistaiseksi. Alkon luonnehdinnan mukaisesti Voga Prosecco Rosé on kuiva, hapokas, vadelmainen, persikkainen, päärynäinen, kevyen kukkainen ja hyvä valinta seurusteluun, aperitiiviksi tai kanan, kalkkunan ja salaatin kera nautittavaksi.

Raatilaiset totesivat tämän juoman olevan ihanan väristä lipitysjuomaa. Meni tämä juoma sushinkin kanssa ja alkupaloista ainakin savulohinapit ja parsapaistos olivat maukkaita. Myös Farangin jim lim valmisribsit ovat oiva valinta tälle juomalle. Kuitenkaan kalkkunafilee ei ollut sopiva valinta, joten tarkkana pitää olla. Parempi vaihtoehto oli eräällä raadilla yhdistää lohta kahdella tapaa, grillattuna ja teriyaki tyylisesti maustettuna.

Makeana lisänä oli macaronseja, jotka soveltuivat yllättävän hyvin molempien juomien kanssa. Viinilehden vinkin innoittamana eräät ennakkoluulottomasti maistelivat ranchmaustettua kermaviiliä perunalastujen kanssa. Oli muuten yllättävän hyvä yhdistelmä! Loppulauseeksi voisi kiteyttää sanomalla tästä juomasta, että ”oli selkeä, miellyttävä, voisi ostaa toistekin.”

André Clouet Rosé Champagne Brut

André Clouet Rosé Alkon mukaan on erittäin kuiva, hapokas, punaherukkainen, omenainen, kevyen vadelmainen, marsipaaninen ja sopii rasvaisen kalan, kanan, kalkkunan ja salaatin kanssa. Tai ihan sellaisenaan nautittavaksi. Mutta mitäpä munskalaiset olivat mieltä?

Kalkkunabruschetat ja oliiviöljyssä paistetut kampasimpukat, joiden päälle loraus sulaa voita sitruunankuorella ryhditettynä osoittautuivat nappivalinnoiksi. Sopii sushin kanssa varsin mainiosti ja toimii myös savulohicrustadien kanssa oikein hyvin, savuporonkin kanssa kohtuullisesti. Juustojen kanssa ei oikein ollut parhaimmillaan.

Pullon etiketti on hyvin koristeellinen ancien regime -tyylinen, sillä tilan perustaja toimi aikanaan Ludvig XV:n Versailles’n hovin kirjanpainajana. Eräs ryhmä kiinnitti huomiota myös lasivalintaan. Maistui oikein hyvin sekä laakeasta samppanjalasista kuin myös korkeammastakin huilulasista, joskin laakeasta lasista kuplien suutuntuma oli täyteläisempi ja makuelämys myös parempi, sai siis ryhmältämme paremmat pisteet.

Omatoimitastingit ovat osoittautuneet kiinnostaviksi ja lisätehtäviäkin on tehty. Eräässä ryhmätyössä lisäbonuksena oli maisteltu ”pahvi pirkko” shiraz Pirkko vintage wine – Pirkko oli erinomainen valinta juustolautaselle.

” Sans vin, il n´y pas d´amour.” -Euripide-

Tiivistelmän munskalaisten kommenteista kirjoitti Tuija


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *