Joensuun Viiniseura Munskänkarnan syysretki Ukonniemen viinitilalle

Viiniseura aloitti syyskauden 24.9.2022 vierailemalla Ukonniemen viinitilalla Pyhäjärven rannalla Kesähdella. Seutu kuuluu ilmastoltaan ja kasvillisuudeltaan hedelmälliseen ja lämpimään Laatokan vyöhykkeeseen, mikä mahdollistaa viinirypäleiden viljelyn.

Juha Quist Ukonniemen viinitarhalta esitteli viinitarhan historiaa ja viljeltäviä rypäleitä.

Tarhan ensimmäiset 150 viiniköynnöstä on istutettu keväällä 2014 ja tarhalla kasvatetaan pääasiassa Solaris- ja Rondo-lajikkeita. Pinot Noir on myös menestynyt hyvin.

Pinot Noir -rypäle

Viiniköynnökset tulevat hyvään satoikään noin viisivuotiaina. Ensimmäinen pieni sato Rondo-rypäleistä kypsyi syksyllä 2017. Vuosien 2018 ja 2019 sadoista valmistettiin valko- puna- ja roseeviiniä.

Ukonniemen viinitarhan tavoitteena on valmistaa luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä uniikkia, käsintehtyä ja luonnollista suomalaista viiniä. Luonnollisen viininteon ideana on antaa viinin kehittyä itsekseen ilman teollisen viininvalmistuksen runsasta kemikaalimäärää ja käymisprosessin manipulointia.

Viinitilavierailulla maisteltiin myös useita tilan tuottamia viinejä tapaksien kera. Retkelle osallistui 20 viiniseuran jäsentä.

Kuvat: Ulla Mikkola, Kari Härkönen ja Tuija Kainulainen

Lisätietoa Ukonniemen Viinitarhasta

Lisää retkikuvia


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *